6x tips om thuiswerken leuk(er) te maken

Ik, Sterre Lotte, ken weinig mensen die het geweldig vinden, het thuiswerken. Misschien was het even spannend en leuk, maar nu het ‘het nieuwe normaal’ is geworden, is de lol voor de meeste mensen er wel af.

Ik begon deze coronaperiode als student, met online colleges en videobelgesprekken met werkgroepjes. Maar nu ik aan het afstuderen ben bij Bindi heb ik ook opeens een ‘werkend leven’ en zit ik 30 uur per week achter de laptop, met alles wat daarbij komt kijken. Dat is zo af en toe een uitdaging. Vooral aan het begin was ik enorm zoekende hierin. Maar ik ben dol op gewoontes optimaliseren, dus ik ging al snel mensen in mijn omgeving om tips vragen, Webinars volgen en artikelen over thuiswerken lezen. Hoewel ik mezelf nog lang geen thuiswerk expert zou noemen, heb ik toch inmiddels best mijn draai gevonden.

En natuurlijk deel ik graag mijn tips met jullie:

Tip 1: Verzin rituelen.
Waar eindigt je werkdag en waar begint je Me Time? Het is zo lastig om op commando opeens te ontspannen op de plek waar je net nog productief moest zijn. Of productief moeten zijn op de plek die is ingericht om te ontspannen (je huis). Door een ritueel te maken voor de start en het einde van je werkdag kun je je brein een seintje geven dat het tijd is om te ontspannen of juist om te focussen. Ruim bijvoorbeeld altijd aan het einde van de dag je werkplek helemaal op. Stop je laptop in een la zodat je hem zelfs niet meer ziet. Of sluit je werkdag af met een yogales of even journallen.

Ook hoorde ik tips van mensen die zeiden dat ze hun schoenen aanhielden tijdens hun werkdag en deze pas uitdeden aan het einde van de dag. Of mensen die altijd een ommetje maken voor en na het werk (alsof je naar je werk loopt). Of een kaars aandoen aan het begin van hun werkdag en deze uitblazen aan het einde. Of na een werkdag van kleding wisselde. Naarmate dat je dit soort rituelen iedere keer gaat toepassen, gaan je hersenen uiteindelijk beter snappen of ze moeten focussen of ontspannen.

Tip 2: Maak het jezelf leuk en gemakkelijk.
Maak een uitgebreide lunch in de middag, plan een leuke wandeling met een vriend of vriendin als pauze of vouw je was op terwijl je in een belangrijke call zit. Maak van de nood een deugd. Thuiswerken heeft zoveel negatieve kanten. Zoek ook naar de positieve, of creëer deze voor jezelf! Leuk je werkplek op met verse bloemen of een mooie steen of haal een luxe thee in huis die je tijdens je werkdag lekker kan drinken. Iedere dag in je pyjama de werkdag beginnen, werkt voor de meeste mensen niet zo productief. Maar je mag jezelf zo af en toe best een ‘casual Friday’ gunnen als je hier heel blij van wordt. In deze unieke situatie kan dit allemaal een keer, dus maak er het beste van!

Tip 3: Leer jezelf kennen in wat je nodig hebt.
Iedereen werkt anders. Terwijl iedereen mij blijft aanraden om genoeg pauzes te nemen – bij voorkeur door naar buiten te gaan – merk ik daarbij dat ik na een lange pauze vaak niet lekker in mijn werk kom. Voor mij werkt het bijvoorbeeld beter om 2 kortere pauzes te nemen en aan het einde van de dag nog wat te bewegen. Voor mij werkt het ook heel goed om mijn werkdag vroeg te beginnen, zodat ik eerder kan stoppen. Terwijl anderen nu juist merken dat ze ’s avonds lekkerder kunnen werken en daardoor kunnen uitslapen. Iedereen heeft een andere ‘handleiding’. Dus blind volgen wat anderen zeggen heeft weinig zin. Maar het is wel handig om van jezelf uit te vinden wat voor jou werkt. Lekker experimenteren dus!

Tip 4: Zoek nieuwe plekken binnen en buitenshuis.
Doe een huizenruil met een vriend(in) om van werkplek te wisselen. Huur een hotelkamer voor een middag (dit kan nu bij veel hotels!). Ga desnoods in je auto of ergens in de natuur zitten. Of improviseer een bureautje in de logeer- of slaapkamer. In ieder geval ergens anders dan de plek waar je áltijd al zit. Deze verandering van omgeving kan weer nieuwe energie of inspiratie geven. En het gevoel van thuiskomen na een werkdag is toch ook een gevoel dat velen van ons missen!

Tip 5: Klets met een collega.
Kies een nieuwe ‘collega’ (een huisgenoot, vriend/vriendin of je partner) of hou contact met een echte collega buiten werkbesprekingen om. Het kan soms zo fijn zijn om even ergens over te sparren, te klagen over je werktaken of om gewoon samen met iemand te werken! Normaal gesproken kon je misschien bij het koffiezetapparaat kletsen over je weekend, klagen over je baas of tussendoor even delen dat je vastloopt met een taak. Dat lijken kleine dingen, maar die maken toch dat je even nieuwe energie krijgt. Stel daarom een nieuwe collega aan, zodat jullie al deze kletspraat bij elkaar kwijt kunnen.

Tip 6: Volg de cursus Me Time!
Om het thuiswerken en thuiszijn in zijn geheel echt leuk te maken, is de online cursus Me Time een echte aanrader. Doormiddel van yogalessen en praktische tips zet je jezelf en jouw Me Time op de eerste plek. De yogalessen zijn bijvoorbeeld heel fijn om als ritueel na je werkdag te doen, terwijl de meditaties juist weer heerlijk zijn als ochtendritueel om in je focus te komen. Het maken van de cursus Me Time is onderdeel van mijn afstuderen, dus helemaal objectief ben ik natuurlijk niet. Maar ik ben wel super trots op deze cursus en weet zeker dat de inhoud ervan het dagelijks leven van veel thuiswerkers enorm zou kunnen opleuken.

"The universe is not outside of you. Look inside yourself; everything that you want, you already are"

~Rumi~