Sjamanistisch reizen: de ervaring van Nicole

Ik, Nicole, weet niet wat het is, maar altijd als ik een workshop sjamanistisch reizen heb gedaan werkt de ervaring nog weken door, zo niet langer. De eenheidservaring met de aarde en onze voorouders is zo krachtig, daar kan ik tijden mee vooruit.

De eerste keer dat ik een reis maakte, kwam ik huilend van geluk uit de trance en riep dat ik terug wilde in de trance. De ervaring van eenheid was zo groot en intens, dat wilde ik blijven voelen. Ik voelde dat ik alles was en dat alles ook ik was. Dat gevoel van eenheid dat je ook weleens in savasana kunt ervaren, na een intense yogales. Wat trouwens ook het doel is van yoga beoefenen. Om naar dat gevoel van eenheid te kunnen gaan. Maar dit terzijde.

Ik weet niet hoe dat voor anderen is, maar als kind had ik die eenheidservaringen regelmatig. Toen ik opgroeide en ik ze niet meer zo vaak had, kon ik daar echt heimwee naar hebben. Na die eerste sjamanistische reis voelde ik dat het nog steeds sterk aanwezig is en dat het makkelijk op te roepen is. Gewoon ogen dicht, een plekje in de natuur voorstellen en luisteren naar de trom en het gezang.

Nou klinkt dat heel makkelijk, maar vaak heb je echt wat meer reizen nodig om uiteindelijk in de trance ervaring te komen. Je rationele mind uitschakelen is namelijk nogal een dingetje. Je ziet bijvoorbeeld beelden en dan ga je liggen denken dat je die beelden maar verzint. Of je ziet geen beelden en denkt de hele tijd dat je beelden moet zien. Of je blijft hangen bij dat plekje in de natuur, want je kunt geen keuze maken welk plekje dat nou zou moeten zijn. Dat kan soms een reis duren. Gelukkig maken we in de workshop meerdere reizen en je merkt dat het steeds makkelijker gaat.

Het mooie van sjamanisme vind ik dat het niet gaat om iets beter willen maken, iets op te lossen, maar juist om het herstellen van de balans. Stel je hebt een nare ervaring gehad. In het sjamanisme hoef je niet met die ervaring aan de slag te gaan. Wat je doet is kijken naar wat je bent kwijtgeraakt door die ervaring en dat ga je terughalen. Je richt je op hetgeen je terug wilt hebben, bijvoorbeeld je speelsheid. Dat maak je groter en alles wat je aandacht geeft groeit weten we al, dus ook dit. De nare ervaring krijgt daardoor minder kracht en hoeft dan je dagelijkse leven niet zo te beïnvloeden.

Ook kun je tijdens een reis allerlei vragen stellen aan je krachtdier of je voorouders, waar je hele duidelijke en praktische antwoorden op krijgt.

Sjamanistisch reizen in het dagelijkse leven

Ik gebruik het in mijn dagelijkse leven door regelmatig aan mijn krachtdier, de draak,  te denken en hem bij me te voelen en dagelijks de natuur op te zoeken en daarmee contact maken. Daarvoor hoef je trouwens niet per se naar het bos; in de stad zijn ook veel bomen waar je contact mee kunt maken.

Volgend jaar hebben we weer een aantal workshops Sjamanistisch reizen gepland staan en nog leuker: een training sjamanistisch bewustzijn. De training bestaat uit 5 dagen verdeeld over 4 maanden. Als je op de linkjes klikt kun je meer lezen over het sjamanisme, bijvoorbeeld hoe het is ontstaan en over Ellen Grootoonk, de sjamaan die de workshops en training geeft. Ik ga zeker meedoen, dus misschien zie ik je daar.

Tekst door: Nicole de Raad

"The universe is not outside of you. Look inside yourself; everything that you want, you already are"

~Rumi~