De buitenwereld verandert mee

Bijna 30 jaar geleden maakte ik kennis met yoga; dat werd een hele ontdekkingsreis… Na zoveel jaren bezig geweest te zijn met de buitenwereld was er binnenin ook heel veel te ontdekken! En wat bleek: de buitenwereld veranderde mee en die ervaar ik, Ellen, nu veel vriendelijker, zachter en liefdevoller.

Yoga aan zwangeren geven vind ik nog steeds (na 20 jaar) een hele fijne manier om vrouwen in contact te laten komen met hun basis. Daarmee bedoel ik de bekkenbodem en hun buik. Daar aanwezig zijn, van daaruit leven geeft vertrouwen en rust en energie.

Tijdens de zwangerschap, gedurende de bevalling en het hele leven daarna is dit een belangrijke oefening.
Het lijkt simpel maar in het dagelijkse leven “floep” je zo weer naar boven; naar je hoofd en vergeet je  weer om die verbinding te maken. Zelf ervaar ik dat ook nog steeds en daarom is het voor mij ook heel goed om zwangerschapsyoga te geven.

Naast de yoga heb ik door de haptonomie weer een andere wereld leren kennen; het belang van voelen, aanraken en je laten raken. Dit pas ik toe tijdens de lessen.

Ook zo waardevol voor de ongeboren baby; door de moeder haar buik te laten aanraken en haar door te laten voelen naar de baby ervaart de baby dat. Ongezien wordt het kindje helemaal bevestigd in zijn bestaan.
De Kashmirmethode werkt met dit gevoelslichaam, zodoende was de haptonomie voor mij een logische volgende stap.

In het dagelijkse leven kom ik regelmatig verdiepende ervaringen tegen.
‘Toevallig’ loop ik dan bijvoorbeeld tegen boeken aan die al lang in mijn kast liggen en die ik nu herontdek..  
Zo ben ik nu heerlijk aan het lezen in ‘Liefdevolle aanraking’ van Phyllis Davis. Prachtig boek.
 
Het voelt heel bijzonder om dit werk te mogen doen en om te leren van de deelnemers en zeker niet in de laatste plaats: om het zelf toe te passen in mijn leven.

Liefs, Ellen

Meer informatie over yogastudio Bindi

"The universe is not outside of you. Look inside yourself; everything that you want, you already are"

~Rumi~