• 06 419 321 48
  • -
  • Bergstraat 6, 3811 NH Amersfoort

Lu Jong Yoga: helende yoga voor iedereen

Bindi staat bekend om het aanbod van de meest uiteenlopende vormen van yoga. Van Vinyasa tot Yin en van Hatha tot Lu Jong. Die laatste is in Nederland nog vrij onbekend, want pas een kleine 20 jaar geleden werd deze stijl naar het westen gebracht. Hoog tijd om deze bijzondere en helende yogavorm uit de Tibetaanse geneeskunde onder de loep te nemen. Michelle van Aarst, docent bij Bindi, neemt ons mee in de wereld van Lu Jong. 

Die eerste yogales, wie kent ‘m niet
Ja, die maakt vaak veel indruk. Je komt er ineens achter wat je lichaam kan (of dus juist niet kan), wilt, voelt, waar die protesteert en waarin die uitblinkt. Hoe was dat voor jou, Michelle? “Zo’n eerste echte yogales heb ik eigenlijk niet gehad. Ik was een jaar of 16 en zat op de middelbare school. Ik had zelf veel interesse in spiritualiteit en de Boeddhistische filosofie en ging lezen over o.a. yoga. Internet en social media waren er eigenlijk niet, dus ik leende boeken bij de bieb. Waar mijn leeftijdsgenootjes bezig waren met kleding, jongens en uitgaan, kwam ik op school met tarotkaarten, haha! Mijn eerste yogales organiseerde ik zelf, vanuit de plaatjes ging ik het gewoon doen. Het contact maken met mijn lichaam vond ik heel fijn, het voelde echt goed. Destijds herkende ik dat niet zo, maar nu zou ik dat gevoel omschrijven als thuiskomen.” 

Je viel dus wel op als 16-jarig yogameisje
“Klopt! Ik was één van de weinigen in mijn omgeving. Dat maakte het ook wel lastig om het te blijven doen. Naarmate ik ouder werd en een studie ging volgen, kwam het dan ook meer op de achtergrond. Ik had een baan in de verpleging, ouderenzorg en had de droom om uiteindelijk in een hospice te werken. Door te weinig levenservaring (vond men) heb ik dat moeten laten gaan, en kwam ik terecht in een beautycentrum. Ik omgaf mij in de wereld van uiterlijke schoonheid en merkte: dit is niets voor mij. Het was echt goed om dat aspect te zien. Vervolgens heb ik vijf jaar achter de bar gestaan, omdat ik de ruimte nodig had om te ontdekken wat ik wel wilde. Ik ben gaan reizen en volgde o.a. de opleiding Academie voor Holistisch Coachen, Ayurvedische massage en een Hatha yoga opleiding. Ineens voelde ik het: nu klopt het echt wat ik doe. 

Toch kwam je uiteindelijk bij Lu Jong yoga uit
“Ja, de Hatha yoga opleiding deed ik eigenlijk meer voor mijzelf, ik had toen nog helemaal niet bedacht om yogadocent te worden. Kort daarna ben ik gestart met mijn eigen praktijk bij Bindi waar ik nog steeds massages, coaching en ademcoaching geef. Pas drie jaar later, in 2013, ging ik op retraite voor Lu Jong. Wauw, dat heeft zóveel met mij gedaan. Ik móest daar gewoon mee verder, ik wilde andere mensen laten zien wat dit voor je lichaam kan doen.” 

Nou, vertel!
“Haha, er is zo ongelofelijk veel over te vertellen. Lu Jong komt uit de Tibetaanse geneeskunde, daarom wordt het ook wel helende yoga genoemd. Dit stuk zit ‘m voornamelijk in de combinatie van de vorm, bewegingen en de adem maar ook omdat Lu Jong op alle niveaus werkt: mentaal, geestelijk en lichamelijk. Dit alles zorgt ervoor dat je kanalen openen, je levensenergie kan stromen en blokkades worden opgelost. Als je weerstand voelt, dan ga je naar die plek en kijk je wat het gebeurt wanneer je het ruimte geeft. Zo kom je heel erg in je lijf en voel je je ook thuis in je lichaam. Dat maakt gelukkig en dat ga je uitstralen.” 

En hoe ziet zo’n les er dan uit?
“Deze lessen zijn anders dan andere yogalessen. Mijn lessen zijn bijvoorbeeld bijna altijd hetzelfde. Dat komt omdat deze reeks echt speciaal is gemaakt voor de westerse mensen, op basis van wat wij nodig hebben. We beginnen altijd met een warming-up en zelfmassage om de kanalen te openen. Dan doen we de yoga reeks, bestaande uit vier groepen: de 5 elementen, de 5 bewegelijkheden van t lichaam, de 5 vitale organen en de 6 condities. Vervolgens sluiten we af met een wens of intentie en meditatie. Het is echt prachtig om te zien wat er door mijn lessen bij de cursisten ontstaat.” 

Doet Lu Jong yoga dan echt gelijk zijn werk?
“Dat verschilt per persoon. Veel mensen die de les voor het eerst ervaren komen na de les even bij me om te vertellen hoe bijzonder ze het vonden. Maar ik ook heb cursisten gehad waarbij al  tijdens de les de tranen uit de ogen kwamen. Voor anderen zijn meer herhalingen nodig en adviseer ik bijvoorbeeld om iedere ochtend de oefeningen van de 5 elementen te doen. Dit kost slechts 10 tot 12 minuutjes. Het mooie is dat deze vorm echt voor iedereen is: alle leeftijden en met of zonder ervaring.” 

Eigenlijk moet dus iedereen aan de Lu-Jong yoga!
“Haha, het mag inderdaad meer in het zonnetje worden gezet. Voor veel mensen is de drempel om naar een les te komen hoger, omdat het onbekend is. Dat is logisch maar wel heel zonde. Gelukkig groeit de bekendheid, maar het heeft wel wat in te halen. Pas in 2000 is het naar het westen gekomen en om die reden zijn er ook weinig docenten in Nederland. Daarom ervaar ik ook een enorme dankbaarheid om Lu Jong yoga te mogen geven en te mogen ervaren wat het doet. Deze ervaring wil ik aan zoveel mogelijk mensen doorgeven!”

"The universe is not outside of you. Look inside yourself; everything that you want, you already are"

~Rumi~